KARDOEN is qua smaak een mix van artisjok, selderij en schorseneer. Bitter en toch ook een beetje zoet. De kardoen lijkt uiterlijk op een uit de kluiten gewassen bleekselderij, maar ligt qua smaak dichter bij de artisjok. De smaak is volgens velen een kruising tussen artisjok en asperge. Het is een frisse smaak, die wel iets heeft van bleekselderij, maar veel milder. Rauw en gekookt op te dienen. Oogst u ze vroeg (september), dan zijn ze  nog sappig en lekker mals en zoet. Bleken, dus ca. 2 weken inpakken in donkere folie of jute, is wel aan te raden ivm de bitterstoffen, die door het bleken verdwijnen. Voor de echte liefhebber van bittersmaken: niet bleken en later oogsten. Zij smaakt dan bitter zoals vroeger de witlof en is stugger, dus moet met een dunschiller zorgvuldig geschild worden.

Kardoen is als groente al bekend sinds de vierde eeuw voor Christus. Afkomstig uit het vrije veld in het Middellandse-Zeegebied. Rijk aan mineralen en vitamines. Geen aluminium-pannen gebruiken bij het koken, net als bij spinazie. Je zou zeggen, de kardoen met zijn bitterzoete smaak moet het grote publiek dat spruitjes en witlof koopt, toch ook zeer aanspreken. (Nog) niet dus. Voorbijgestreefd door de nobeler geachte, en in de verkoop lucratiever artisjok werd de kardoen in onze streken een beetje vergeten. Maar in Zuid-Europa, begonnen onder de Grieken en Romeinen, is de Kardoen nog steeds zeer geliefd. Een vergeten groente dus? Wel nee, want zoals bij zoveel 'aparte' groenten zorgen de commerciŽle wetten van de grootschalige levensmiddelenindustrie ervoor, dat een groot aantal van vroeger bekende en gezonde groentes gewoon verdwijnt uit het aanbod, omdat de teelt niet lucratief genoeg is, de groenten niet lang te bewaren of te bewerkelijk in de teelt zijn. Met als gevolg een verschraling van het aanbod en de diversiteit. Maar gelukkig blijft een kleine groep mensen, ook in Nederland, de Kardoen waarderen. Ze is nog regelmatig te vinden in Turkse en Marokaanse winkels en vaak ook op de Albert-Cuypmarkt in Amsterdam en de biologische boerenmarkt op de Noordermarkt.

Teelt: zaaien vanaf begin april onder glas of binnen, begin mei in de vollegrond. Kiemt bij ca. 20 graden binnen ca. 10 dagen. Na opkomst zo licht mogelijk zetten. Na verschijning van het 2e bladpaar verspenen in aparte (hoge, vanwege de penwortel) potjes en licht en niet te nat verder opkweken. Vanaf midden mei buiten uitplanten in de (moes-)tuin en versteld staan van de enorme groeikracht.

Zaden van deze mooie, aparte en eenvoudig te telen groente zijn verkrijgbaar bij
De Engelhoeve. Klik hiervoor op onze: online-zadenwinkel !
Vanaf eind april zijn er ook planten van te koop in onze: hobby-kwekerij.


In de keuken: Kardoen wordt geteeld voor de jonge, liefst gebleekte bladstelen. Kardoen is heel geliefd in ItaliŽ en Frankrijk, maar hier vreemd genoeg nauwelijks bekend. Hij komt vaak gestoofd op tafel met kastanjes of met walnoten. U kunt de stelen net zo bereiden als asperges, en ook als beignets smaken ze uitstekend. Gebruik citroen tijdens de bereiding, om verkleuring tegen te gaan.

Recepten:

ZOMERSE KARDOEN STAMPPOT
IngrediŽnten:
500 gr. nieuwe aardappelen, schillen en in stukken snijden, 2 teentjes knoflook, pellen en in plakjes snijden, 2 eetl. olijfolie, 1/2 gele paprika, wassen en in dunne reepjes snijden, 1 rode ui, pellen en snipperen, 300 gr. kardoen, wassen en in plakjes snijden, 1 takje tijm, rissen, 1 dl. sojamelk, 1 theel. zoutloze kruidenbouillonpoeder, cayennepeper
Bereiden:
aardappelen gaarkoken met de kruidenbouillon. Olie verhitten en de knoflook, ui en paprika er ca. 2 min. in smoren op niet te hoog vuur. De kardoen in ca. 10 min. beetgaar koken in licht gezouten water. Aardappelen grof stampen met de sojamelk. De kardoen en paprikamengsel erdoor mengen. Op smaak brengen met cayennepeper. Ca. 3 min. doorwarmen.

- kardoen is ook lekker gegratineerd met een bechamel- of tomatensaus.
- klaarmaken zoals bleekselderij en opdienen met kaas- of tomatensaus.
- in olijfolie fruiten en daarna stoven ŗ la barigoule met witte wijn, tijm en knoflook.

Om terug of verder te gaan naar de startpagina van De Engelhoeve, klik hieronder:

terug naar de startpagina

Of klik op: Andere Vergeten Groenten voor een overzicht van deze